keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Vimeaikaiset tekemiset

Ohho, Solmuni on ollut piiitkällä kesälomalla. Tässä kuvia joissa käy ilmi syy moiseen. Yleis-spesialisti Koskivaara on sekaantunut sangen amatöörimäiseen ikkunaentisöintiin. Sille en tosin voinut mitään, mökin ikkunoille oli kertakaikkiaan pakko tehdä jotain. Vuokranantaja ei ollut kiinnostunut ja tilanhoitaja eli pehtoori kiinni maanviljelyssä. Joku edellinen vuokralainen oli mennyt läästimään pokiin jotakin alkyydimaalia, joka hilseili huolestuttavasti. Mökillä ikää noin 100 vuotta. Ei siinä entinen Seurasaaren opas voi vain vierestä seurata kun kauneus lahoaa! Siis aloitin rohkaisemala mieleni käymällä "pyhiinvaellusmatkalla" Billnäsin rakennusapteekissa. Sieltä sainkin niin ohjeet kuin aineet. Lisää neuvoja löysin museoviraston korjauskortit -sivustolta. Ja ei kun hommiin.


Joo, ei noin. Ensi kesänä hankin kittilampun vaikka kiven silmästä!

Koska ikkunat olivat (kenties jopa alun perin) ilman aluskittiä - pokan ja lasin välissä ei siis ollut mitään, ei auttanut muu kuin poistaa vanha kitti ja irroittaa lasi. Ei mikään helppo homma, kun vanha käsinpuhallettu lasi on haurasta kuin mikä. 2 kuudesta ruudusta säilyi ehjänä. Infrapunalamppu, jolla kitin olisi saanut pois särkemättä lasia, olisi maksanut 800,-. Arvatkaa harmittiko?


Pekko tutkii aikaansaatua tuhoa. Keittiö on hyvin tuutletettu.

Seurasi viikon verran ankaraa skrapausta. Kuumailmapuhallin lauloi ja pokat ja karmit puhdistuivat pikkuhiljaa. Lapset leikkivät "skrapaamista" hiekkalaatikolla. Aile, 6v halusi osallistua ihan oikeasti.Puhtaat puuosat käsiteltiin pellavaöljyllä moneen kertaan. Tämä alkoikin sitten taas olla kivaa työtä. Täytyy hehkuttaa että myrkyttömien luonnonmateriaaalien kanssa pelaaminen on entisöinnissä yhtä nautinnollista kuin "rättikässän" puolella. Ettenkö sanoisi aistillista!


Ikkunakitti - vain pellavaöljyä ja liitua.

Tuossa kuvassa on mukana kumihanskat vain sen takia, että kitti kannattaa lämmittää ennen vaivaamista, ja se sattui lämpenemään aika lämpimäksi... oli myös ihan kiva voida irroittautua hetkeksi kittimöykystä ja ryystää vähän teetä.


Tässä lasi on paikallaan aluskitin päällä ja poistan ylimääräistä aluskittiä. Jokaisen työvaiheen välissä piti antaa maalin tai kitin kuivua. Se olikin kasvimaan kannalta ihan hyvä. Saimme ikkunahommista huolimatta kohtalaisen mangoldi- , porkkana- ja salkopapusadon. Punajuuret ja perunat joutuivat peurojen suuhun.


Naulalankaa oli melko helppo käsitellä mutta lopputulos olisi ollut siistimpi naulaimella. Nyt naulat joutuivat sen verran vinoon, että pistävät esiin päällyskitistä. Ilmeisesti keittiön eteläikkuna tulee kaipaamaan huomiotamme sitten kun olemme saaneet mökin kolme muuta ikkunaa kuntoon. Ja nyt ei puhuta sisäikkunoista ollenkaan. Huokaus. Onneksi maalaus oli huippu-hauskaa. Pellavaöljymaali oli kuin silkkiä siveltimellä, peitti tehokkaasti ja tuoksui hyvältä. Alkydimaali on tästälähtien kirosana. Mieltäni kutkuttaa myös havainto, että ainakin eteläseinä alkaa olla punamultaa vailla...


This summer we have been repairing the kitchen window at our summer cottage in Bromarv. The house is about 100 years old, so we chose to use traditional methods and natural materials. At the "building farmacy" Rakennusapteekki, a center for information, materials and recycling of parts of buildings, we got all the help and advise we needed. It was hard work and a lot of fun. We have three more windows to do...

3 kommenttia:

 1. Nice work, i like the decission to use old materials. Like your Blog and Pictures.

  VastaaPoista
 2. Sinunpa kesä on mukavasti mennyt ihan oikeassa työssä oikein välinein. Tuntuu niin tutulta, koska poikani tekee samanmoista.

  VastaaPoista
 3. No, kerkesin mie neulomaanki, samaa Karnaluksin merinoa jota sulla näkyi olevan blogissasi... Van sukat odottavat kuvaamisia. :-/

  Thank you Kinderuhr, what crafts do you do?

  VastaaPoista